Ribera Del Duero

Málokterá z oblastí jakostní výroby vína má za sebou podobný vzestup jako ­Ribera del Duero, jejíž jméno se po celém světě stalo synonymem kvality. Tajemstvím tohoto úspěchu jsou červená vína, která se vyznačují temnou barvou, ­vynikající ovocnou chutí, bohatou substancí a pozoruhodnou schopností zrání. Vedle hlavní odrůdy Tepranillo, která tvoří 85 % v každém víně, jsou povoleny modré odrůdy Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a bílá odrůda Albillo.

Tato vinařská oblast sleduje tok řeky Duero na cca 115 km proti proudu od města Valladolid a je asi 35 km široká v jeho nejširším místě. Vinice zabírají asi 120 km² z regionu, z nichž většina se nachází v provincii Burgos.

Klimatické podmínky jsou zde poměrně drsné - dlouhá suchá léta s teplotou až do 40°C a následují dlouhé kruté zimy s teplotami až –18°C. Výhodou této oblasti je nadmořská výška až 900 m.n.m a bohatá křídovitá půda, jejíž podloží je složeno z jemných usazenin jílovitého a hlinitého písku protkaný vápencovými vrstvami.

Mapa Rueda
Mapa Rueda
Mapa Ribera Del Duero

Trocha historie:

Víno se v Ribera del Duero vyrábí přes 2000 let. Nicméně dnešní styl vinařství sem byl zaveden ve 12. století příchodem benediktinů z Cluny v Burgundsku. Od roku 1982 je oblast Ribera del Duero deklarována jako region se značkou DO, označení původu.

Místní vinařská legislativa je relativně přísnější než v ostatních oblastech s denominací DO či DOCa. Legislativa není ovšem tak přísná jako v nejlepších oblastech s denominací DOCa (Rioja či Priorat).

VÍNA Z OBLASTI RIBERA DEL DUERO A VÍNA Z OBLASTI LA RIOJA

Milovník vína se bude ptát, jak se liší červená vína z oblasti Ribera del Duero od vín z oblasti La Rioja. V oblasti Ribera del Duero se dostává vínům pouze vyjímečně tak dlouhého zrání jako tradičním vínům z oblasti La Rioja. Místo toho se po školení v malých sudech posílají zpravidla rychle do prodeje. Vína z oblasti Ribera del Duero mají při srovnání o něco tmavší barvu, sladší taniny a jejich ovocná příchuť je temnější a blíží se švestce, zatímco vína z oblasti La Rioja často vykazují silnější aroma červených bobulovin. V posledních letech se však ukazuje, že i u mnoha vín mladé generace z oblasti La Rioja - obdobně jako u vín z oblasti Ribera del Duero - se ve vůni projevuje znatelný nádech vanilky a skořice, mající původ v uložení v sudech z amerického dubu.


přehled vín