Rioja

Rioja je bezesporu jednou z nejlepších vinařských oblastí Španělska. Nachází se v severním Španělsku, rozkládá se kolem řeky Ebro, mezi městy Haro a Alfaro. Rioja je domovem jasných, vonících, v sudech zrajících červených vín vyrobených z odrůd Tempranillo a Garnacha.

Kantabrijské hory, které lemují oblast Rioja na severu a západě, poskytují ­ochranu před chladnými, vlhkými vlivy Atlantského oceánu. To je významným faktorem pro místní klima, jež je výrazně teplejší a sušší než je na severu. Léta jsou teplá ale ne horká a zimy jsou poměrně mírné.

Půda je zde jílovitá s vysokým obsahem křídy, vápence a železa a Tempranillo zde i díky této kvalitě půdy dosahuje skvělých výsledků.

Mapa Rueda
Mapa Rueda
Mapa Rueda
Mapa Rioja

Trocha historie:

Z četných, do kamene vytesaných kvasných kádí z římského období, které se v kraji Rioja dochovaly, lez usuzovat, že tato oblast byla již v době antiky významným centrem pěstování vína. Později to byly kláštery, které podporovaly produkci vinné révy a také bděly nad kvalitou výsledného moku.

Pěstování vinné révy mělo pro tento region vždy velký význam. V roce 560 se spojili místní vinaři do spolku a dohodli se na jednotném označování svých sudů jako záruce původu vína. Víno z oblasti Rioja mělo již tenkrát slušné renomé. A to i přesto, že tento region nedisponoval žádnými kvalitními cestami spojujícími oblast s dalekými velkými městy. První vinařské firmy tak, jak je známe dnes, s jejich obrovskými sklepními halami, s tisíci sudů barrique, vznikly až ve druhé polovině 20 století.

Poptávku po vínech z oblasti Rioja vyvolal roku 1880 zájem ze samotného Bordeaux, které po révokazové katastrofě pro francouzské vinaře zaznamenalo velké ztráty, které pomáhaly napravovat vinaři z oblasti Rioja.

Rozvíjející se obchod s vínem, který však trpěl nedostatečnou kvalitou dodávek, dále poškozovaných ještě během transportu, se rozhodla vláda provincie Alava podpořit povoláním francouzského specialisty. Jean Pineau měl vybranou skupinu majitelů vinic naučit francouzskému způsobu rmutování ve velkých dřevěných kádích a technologii následného dozrávání v malých dubových sudech.

Přes prvotní nesnáze jako nechuť k technologii dozrávání vín v sudech kvůli nákladovosti a namáhavosti se podařilo dosáhnout úspěchů těchto vín na mezinárodních výstavách. Tak začala histore vína, které se dnes těší světové pověsti.


přehled vín