Cava D.O.

DO CAVA

Výroba španělského šumivého vína Cava je poprvé doložena rokem 1851. Vyrábí se tradičními procesy jako při produkci šampaňského, tzv. méthode champenoise. Jméno Cava se smí používat pro vína vyrobená v osmi španělských oblastech: Aragonie, Baskicko, Kastilie a León, Katalánsko, Extremadura, Navarra, La Rioja a Valencie, a to z odrůd Macabeu, Parellada a Xarel·lo, Pinot noir, Subirat nebo Chardonnay.
Stejně jako šampaňské se i cava vyrábí různě sladká:

  • Brut Nature do 3 g, bez přídavku cukru
  • Extra Brut do 6 g cukru na litr (u těchto dvou typů cavy se přidává pouze víno, nikoliv cukr, to způsobuje, že jsou náročnější na kvalitu a jejich výroba je na vzestupu)
  • Brut do 12 g cukru na litr
  • Velmi suché (Extra Seco) mezi 12 a 17 g cukru na litr
  • Suché (Seco) mezi 17 a 32 g cukru na litr
  • Polosuché (Semiseco) mezi 32 až 50 g cukru na litr – jeho výroba ustupuje, u nás však stále oblíbené
  • Sladké (Dulce) více než 50 g cukru na litr – přestalo se vyrábět

V naší nabídce najdete Cavu Brut a Semiseco.

Španělsko - Víno