La Rioja D.O.C.a.

La Rioja

Rioja je bezesporu jednou z nejlepších vinařských oblastí Španělska. Nachází se v severním Španělsku, rozkládá se kolem řeky Ebro, mezi městy Haro a Alfaro. Rioja je domovem jasných, vonících, v sudech zrajících červených vín vyrobených z odrůd Tempranillo a Garnacha. Kantabrijské hory, které lemují oblast Rioja na severu a západě, poskytují ochranu před chladnými, vlhkými vlivy Atlantského oceánu. To je významným faktorem pro místní klima, jež je výrazně teplejší a sušší než je na severu. Léta jsou teplá ale ne horká a zimy jsou poměrně mírné. Půda je zde jílovitá s vysokým obsahem křídy, vápence a železa a Tempranillo zde i díky této kvalitě půdy dosahuje skvělých výsledků.

Trocha historie:

Z četných, do kamene vytesaných kvasných kádí z římského období, které se v kraji Rioja dochovaly, lez usuzovat, že tato oblast byla již v době antiky významným centrem pěstování vína. Později to byly kláštery, které podporovaly produkci vinné révy a také bděly nad kvalitou výsledného moku. Pěstování vinné révy mělo pro tento region vždy velký význam. V roce 560 se spojili místní vinaři do spolku a dohodli se na jednotném označování svých sudů jako záruce původu vína. Víno z oblasti Rioja mělo již tenkrát slušné renomé. A to i přesto, že tento region nedisponoval žádnými kvalitními cestami spojujícími oblast s dalekými velkými městy. První vinařské firmy tak, jak je známe dnes, s jejich obrovskými sklepními halami, s tisíci sudů barrique, vznikly až ve druhé polovině 20 století. Poptávku po vínech z oblasti Rioja vyvolal roku 1880 zájem ze samotného Bordeaux, které po révokazové katastrofě pro francouzské vinaře zaznamenalo velké ztráty, které pomáhaly napravovat vinaři z oblasti Rioja. Rozvíjející se obchod s vínem, který však trpěl nedostatečnou kvalitou dodávek, dále poškozovaných ještě během transportu, se rozhodla vláda provincie Alava podpořit povoláním francouzského specialisty. Jean Pineau měl vybranou skupinu majitelů vinic naučit francouzskému způsobu rmutování ve velkých dřevěných kádích a technologii následného dozrávání v malých dubových sudech. Přes prvotní nesnáze jako nechuť k technologii dozrávání vín v sudech kvůli nákladovosti a namáhavosti se podařilo dosáhnout úspěchů těchto vín na mezinárodních výstavách. Tak začala histore vína, které se dnes těší světové pověsti.

Systém kvality vín Rioja

Denominacion de origen calificada, neboli DOCa. je certifikovaným označením pro nejlepší vína z tohoto regionu. Možnost používání této ochranné známky podléhá přísným regulím. Oficiální známka označení původu “Denominacion de origen” byla zavedena v roce 1970. O 21 let později byla Rioja uznána první španělskou oblastí s prestižním oceněním “Denominacion de origen calificada”.

Kategorie vín:

  • Joven – mladá vína, která zrají v dubových sudech méně než jeden rok
  • Crianza – označení dvouletých vín, která zrají minimálně jeden rok v dubových sudech a poté několik měsíců v láhvi.
  •  Reserva – tříletá vína těch nejlepších ročníků zrající minimálně jeden rok v dubových sudech a poté kolem 6 měsíců v láhvi. Seznam dobrých ročníků je oficiálně uveřejňován správouoblasti.
  • Gran reserva – vína nejvyšší kvality zrající dva roky v dubových sudech a tři roky v láhvích.

Červená a bílá Rioja

Červená (Tinto) Rioja vína jsou tradičně jednoodrůdová (Tempranillo) nebo jsou směsí několika odrůd – opět především Tempranillo, které obsahuje jemné taniny a má překvapující potenciál zrání, dále Garnacha, jež poskytuje barvu a tělo, Graciano bohatá na kyseliny a drsnější odrůda Mazuelo. Všechna velká červená vína z oblasti Rioja zrají v nových dubových sudech, buď v sudech z amerického dubu nebo se používají kombinace amerického a francouzského dubu. Tento kontakt s panenským dubem je to, co dává vínům z oblasti Rioja jejich charakteristické tóny kokosu, vanilky a sladkého koření. Množství času, které Rioja víno stráví v sudu určuje, zda je zařazeno do kategorie Joven, Crianza, Reserva nebo Gran Reserva.

  • Rioja Joven jsou mladá vína, která jsou určena pro spotřebu do dvou let od sklizně, tráví krátkýn nebo žádný čas v dubových sudech.
  • Rioja Crianza jsou vína zrající po dobu jednoho roku v sudu a jeden rok v láhvi.
  • Rioja Reserva jsou vína, která stráví minimálně jeden rok v dubových sudech, a nemůžou být odeslána na trh dříve než po celkovém tříletém zrání.
  • Rioja Gran Reserva vína jsou nejlepší (a nejdražší) vína v regionu. Tato vína podstupují zrání pět let , z nichž nejméně dva roky musí strávit v dubových sudech.

Bílá (Blanco) Rioja vína jsou často zapomínána pro úspěchy červených vín, které tvoří zhruba 85 procent produkce regionu. I bílé víno z oblasti Rioja může zrát v dubových sudech. Nejznámnější odrůdy jsou Viura a dále Malvasia a Garnacha Blanca, jež se pěstují jen v malých množstvích kvůli scelování.