Ribera del Duero D.O.

Ribera del Duero D.O.

Málokterá z oblastí jakostní výroby vína má za sebou podobný vzestup jako Ribera del Duero, jejíž jméno se po celém světě stalo synonymem kvality. Tajemstvím tohoto úspěchu jsou červená vína, která se vyznačují temnou barvou, vynikající ovocnou chutí, bohatou substancí a pozoruhodnou schopností zrání. Vedle hlavní odrůdy Tepranillo, která tvoří 85 % v každém víně, jsou povoleny modré odrůdy Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a bílá odrůda Albillo.

Tato vinařská oblast sleduje tok řeky Duero na cca 115 km proti proudu od města Valladolid a je asi 35 km široká v jeho nejširším místě. Vinice zabírají asi 120 km2 z regionu, z nichž většina se nachází v provincii Burgos.

Klimatické podmínky jsou zde poměrně drsné – dlouhá suchá léta s teplotou až do 40°C a následují dlouhé kruté zimy s teplotami až –18°C. Výhodou této oblasti je nadmořská výška až 900 m.n.m a bohatá křídovitá půda, jejíž odloží je složeno z jemných usazenin jílovitého a hlinitého písku protkaný vápencovými vrsvami.

Trocha historie

Víno se v Ribera del Duero vyrábí přes 2000 let. Nicméně dnešní styl vinařství sem byl zaveden ve 12. století příchodem benediktinů z Cluny v Burgundsku. Od roku 1982 je oblast Ribera del Duerom deklarována jako region se značkou DO, označení původu.

Místní vinařská legislativa je relativně přísnější než v ostatních oblastech s denominací DO či DOCa. Legislativa není ovšem tak přísná jako v nejlepších oblastech s denominací DOCa (Rioja čiPriorat).

Vína z oblasti Ribera Del Duero a vína z oblasti La Rioja

Milovník vína se bude ptát, jak se liší červená vína z oblasti Ribera del Duero od vín z oblasti La Rioja. V oblasti Ribera del Duero se dostává vínům pouze vyjímečně tak dlouhého zrání jako tradičním vínům z oblasti La Rioja. Místo toho se po školení v malých sudech posílají zpravidla rychle do prodeje. Vína z oblasti Ribera del Duero mají při srovnání o něco tmavší barvu, sladší taniny a jejich ovocná příchuť je temnější a blíží se švestce, zatímco vína z oblasti La Rioja často vykazují silnější aroma červených bobulovin. V posledních letech se však ukazuje, že i u mnoha vín mladé generace z oblasti La Rioja – obdobně jako u vín z oblasti Ribera del Duero – se ve vůni projevuje znatelný nádech vanilky a skořice, který má původ v uložení v sudech z amerického dubu.