Sladká nebo slaná?

Sladká nebo slaná?

Dnešní doba nám přináší mnohá omezení, ale všichni si už uvědomujeme, že přináší i pozitiva. Třeba že míň spěcháme, i u snídaně. Nejenže nemusíme spěchat při jídle, ale máme víc času i na její přípravu. Využijeme toho?

Než vám dám dva tipy na snídani, jednu sladkou, jednu slanou, řekneme si něco o snídani obecně: snídaně, španělsky desayunar, znamená doslova přerušení půstu (srovnej s francouzským petit déjeuner nebo anglickým breakfast). Typický Španěl do sebe ráno ještě doma kopne malou kávu a první sousto si dopřeje až cestou do práce v některém z barů nebo cafeterií. Byť jsou v nich běžně k dostání i crosissanty nebo rozinkoví šneci, pro Španělsko jsou typické stále spíše magdalenas (bochánky) nebo churros. Pokud dáváte po ránu přednost slané snídani, pak je první volbou Tortilla de patatas. Tedy?

Pro milovníky sladkého: zkuste si, nepo lépe celé rodině, připravit španělskou snídani snů – Churros a čokoládu. Když pomineme, že churros se prodávají u stánku asi stejně bežně, jako u nás v létě zmrzlina, v rodinách se taková snídaně připravuje jen o svátcích nebo o nedělích. Chvilku to trvá (asi půl hodiny).

Jak na věc?

Churros a čokoláda

Úplně nejdřív necháme rozpálit v hlubší pánvi dostatek (asi 3 cm vrstvu) oleje (slunečnicový nebo řepkový) a připravíme si těsto: 

50 g másla rozpustíme v rendlíku, přidáme hrnek vody, špetku soli, lžíci třtinového cukru a 150 g hladké mouky, mícháme, dokud nevznikne celistvá koule, pak odstavíme, přendáme do mísy, necháme vychladnout. Přidáme 1 celé vejce a trochu vanilky, smícháme dohromady vařečkou nebo ručním nebo elektrickým šlehačem, dokud těsto není jednolité. Nyní jen těstem naplníme cukrářský kornout s koncovkou ideáně ve tvaru hvězdice a můžeme smažit: fantazii při tvarování vašich churros se meze nekladou, i když nejpraktičtější a nejobvyklejší jsou asi deseticentimetrové rovné tyčinky, můžete ale zkusit i esíčka, srdíčka, spirálky nebo preclíky. Smažíme 2 – 3 minuty, v polovoně smažení obrátíme, po usmažení necháme na ubrousku odkapat olej a ihned obalíme v krystalovém cukru, může být cukr se skořicí.

Během smažení churros si připravte čokoládu, ale ne nápoj, je to spíš sladký dip s velmi, velmi hustou konzistencí – musí v ní stát nejen zapíchnuté churros, ale i lžička! Můžete použít čokoládu na vaření, ale i tady platí, že s kvalitní čokoládou dosáhnete lepšího výsledku: svařte hrnek mléka nebo vody s 200 g čokolády a – tip navíc: přidejte lžičku kukuřičného škrobu, v nouzi lžičku pudingu v prášku.

A ještě k čokoládě: její původ bývá mylně spojován s Francií, i tady ale platí, že do Evropy přivezli čokoládu Španělé, a to z Mexika v polovině 16. století. Ze Španělska se pak nový nápoj rozšířil do celé Evropy a získal mimořádnou oblibu zejména mezi šlechtou a na královských dvorech. Popularita čokolády byla tak mimořádná, že s sebou přinesla náboženský problém: kněží museli požádat samotného papeže, aby nápoj vyjmul z postních omezení, protože celý Madrid by hřešil. Papež vyhověl, když listinně stanovil: Liquidum non rumpit jenjunium, neboli Tekutina neporušuje půst. Tak si dopřejte, dobrou chuť!

A pokud dáváte přednost slané snídani, není typičtějšího pokrmu než Tortilla de Patatas, čas přípravy přibližně stejný jako pro churros:

Tortilla de patatas

Asi 1 dcl olivového oleje necháme (přiměřeně) rozpálit na pánvi, pokud tortillu připravujete pro 4 lidi, počítejte s deseti vejci a vyberte tomu odpovádající velikost pánve, ideálně těžkou železnou. Nakrájejte 2 – 3 brammory na plátky, osolte a vložte na pánev, opékejte asi 15 minut, přibližně po 10 minutách přidejte nahrubo nakrájenou cibuli (jednu), pokračujte v opékání, dokud brambory nezměknou, potom olej slijte. Vejce rozmíchejte metličkou v míse, osolte a opepřete a přidejte opečené brambory a cibuli. Na rozpálenou pánev pak vše vlijte a povrch urovnejte, po několika minutách pomocí velkého talíře otočte a opékejte z druhé strany. Nejcitlivější moment celé přípravu: vejce vytvoří po obou stranách křupavou kůrčičku, uvnitř musí zůstat mazlavá, pozor, abyste je nevysušili! Podávejte horkou s čerstvou bílou bagetou, servírujte a porcujte jako dort. Když zbyde, máte i na svačinu. Je skvělá i studená.

Tip: klasická tortilla de patatas má mnoho obměn, jednoduše přidáte, co máte rádi a po ruce: ančovičky, bylinky, špenát, tuňáka, houby, chřest, chorizo, mušle, krevety…

Tak – dobrou chuť!

A posnídaňová after-party? Samozřejmě bublinky, autenticky Cava!